Skip to main content

Casambi® handleiding

Casambi biedt intelligente draadloze verlichtingsbediening. Plaats simpelweg een Casambi-ontvanger bij je lamp of maak gebruik van onze voorgeïnstalleerde LED-lampen met ingebouwde Casambi-technologie. Met Casambi kun je moeiteloos dimmen, gepersonaliseerde scènes creëren, meerdere lampen groeperen en timers instellen, allemaal via de gratis Casambi-app. Bovendien, nadat je ze hebt aangesloten, kunnen de lampen ook worden gedimd met behulp van een gewone lichtschakelaar of de optionele draadloze schakelaar van Casambi.

In deze handleiding vind je alle informatie over hoe je Casambi gebruikt. Om te beginnen ga je naar de Apple App Store of de Google Play store en installeer je de Casambi applicatie.

Casambi-modules

Casambi biedt verschillende types ontvangers aan voor verschillende dim-mogelijkheden. Zo bestaan er ontvangers om fase-dimbare, 0-10V of 1-10V-dimbare, DALI of PWM-dimbare verlichting te dimmen.

Fase

CBU-TED is een via Bluetooth bestuurbare, Casambi-geschakelde fasedimmer voor de bediening van gloeilampen, fase-dimbare LED-lampen en fase-dimbare LED-voorschakelapparatuur. Het kan worden geïnstalleerd achter een traditionele wandschakelaar, in een armatuur of in een plafonddoos.

0-10V, 1-10V of DALI

CBU-ASD is een draadloze besturingseenheid voor LED-drivers met 0-10V, 1-10V of DALI-diminterface. De stuuruitgang kan worden geconfigureerd als analoog 0-10V (en 1-10V) of als een digitale standalone DALI-besturingsinterface via de Casambi-app.

PWM

CBU-PWM4 is een via Bluetooth bestuurbare, Casambi-compatibele vierkanaals PWM-dimmer voor LED-belastingen met constante spanning, zoals LED-strips en LED-modules met constante spanning. Het wordt aangesloten tussen een 12-24 VDC-voeding en de LED-belasting met constante spanning.

Aansluiting

Om alles correct te doen werken is het belangrijk dat de bekabeling correct is. We bekijken per Casambi-ontvanger welke bedrading nodig volgens het aansluitschema. Bij gebruik van de CBU-ASD module is het altijd eenvoudiger om te werken met DALI drivers.

Fase dimming

Bij deze module komt de netspanning binnen in de ontvanger en gaat deze gewoon weer terug buiten naar de fase-dimbare verlichting.

0-10V & 1-10V dimming

Bij deze module wordt de netspanning aangesloten op de Casambi-module. Vanuit de Casambi-module gaat de netspanning verder naar een extern relais dat moet dienen om het vermogen van de driver te schakelen. Het schakelcontact in de Casambi-module mag slechts 0,6A schakelen en dient dus om het relais aan te sturen. Het dimsignaal (+ en -) komt uit de module en wordt aangesloten op de + en – klemmen van de driver.

DALI dimming

Bij deze module wordt de netspanning aangesloten op de Casambi-module én de DALI-driver. Het DALI dimsignaal (+ en -) komt uit de ontvanger en wordt aangesloten op de DA+ en DA- klemmen van de DALI-driver.

PWM dimming (single color)

Bij deze module komt er 12V of 24V binnen van de driver in de ontvanger en gaat deze  buiten naar de ledstrip(s). De + (rood) is gemeenschappelijk en de – (zwart) is per ledstrip. Er kunnen tot 4 single-color ledstrips aangesloten worden.

PWM dimming (RGB(W))

Bij deze module komt er 12V of 24V binnen van de driver in de ontvanger en gaat deze  buiten naar de ledstrip. De kleuren worden aangesloten op de respectievelijke klem.

Configuratie: eerste gebruik

Wanneer alles correct is aangesloten volgens bovenstaande aansluitschema’s kan je de Casambi applicatie openen en starten met de configuratie.

Open de applicatie en accepteer de algemene voorwaarden, bevestig met de knop ‘Continue’.

Dit is het startscherm, tik op ‘Mijn netwerken’ om een nieuw netwerk aan te maken.

Tik op ‘Creëer nieuw netwerk’ en kies voor Evolution. Dit is het type van het netwerk.

Netwerk aanmaken

Om apparaten toe te voegen aan de applicatie moet je eerst een netwerk aanmaken. De firmware of type van het netwerk kan ‘Evolution’ of ‘Classic’ zijn. Het is belangrijk dat zowel het netwerk als alle verlichting en schakelaars op het netwerk op dezelfde firmware of versie zitten. Evolution is de meest gebruikte versie. Zorg er voor dat de Casambi-module spanning krijgt.

Geef je netwerk een naam, vul je e-mail in en tik op ‘Delen’ om de deelmodus te kiezen.

Bepaal wie er toegang heeft tot je Casambi netwerk. De veiligste optie is ‘Wachtwoord beveiligd’, kies een wachtwoord.

Je Casambi-netwerk is nu aangemaakt. Tik op ‘OK’ om verder te gaan.

Apparaten toevoegen

Nadat je netwerk is aangemaakt kan je apparaten toevoegen. Werk je met een 0-10V, 1-10V of DALI dimbare Casambi module die je zelf aansluit op een driver? Dan is het belangrijk om bij de 2de stap eerst je profiel te wijzigen om de juiste dim-methode te programmeren door te tikken op ‘Profiel wijzigen’ vooraleer je het apparaat toevoegt aan je netwerk.

Tik op ‘Toon nabijgelegen apparaten’ om verlichting of schakelaars te zoeken. Zorg dat je in de buurt bent van het toestel dat je wil toevoegen.

Tik op het toestel dat je wil toevoegen en tik op ‘Toevoegen aan mijn netwerk’.

Het toestel is nu toegevoegd aan je netwerk. Je kan dit testen door er op te tikken voor aan- en uitfunctie, of ingedrukt houden om te dimmen.

Ik kan mijn apparaat niet toevoegen...

Krijg je de optie ‘Toevoegen aan netwerk’ niet te zien? Dan zit dit apparaat mogelijks al op een ander of oud netwerk. In dit geval tik je op het apparaat bij ‘Nabijgelegen apparaten’ en tik je op ‘Apparaat ontkoppelen’.

In het scherm dat getoond wordt tik je op ‘Starten’. Je hebt dan 5 seconde de tijd om het apparaat een aantal keer aan en uit te schakelen. Wanneer dit lukt verschijnt de melding ‘Apparaat ontkoppeld’. Dit vereist vaak enkele pogingen.

Je kan nu het apparaat opnieuw toevoegen aan het juiste netwerk. Bij ‘Nabijgelegen apparaten’ kan je per apparaat zien op welk netwerk dit zit (bijvoorbeeld: @MijnNetwerk). Zorg ervoor dat alle verlichting op hetzelfde netwerk zit met dezelfde versie (bijvoorbeeld: Evolution).

Schakelaar of interface toevoegen

Een schakelaar of interface toevoegen gebeurt op dezelfde manier als een verlichtingsarmatuur. Strip de draden van de interface voor de schakelcontacten die je wil gebruiken.

Tik op ‘Toon nabijgelegen apparaten’ om schakelaars te zoeken. Zorg dat je in de buurt bent van de schakelaar die je wil toevoegen.

Neem de rode draad en 2 draden van een andere kleur samen en tik deze enkele keren tegen elkaar. De schakelaar verschijnt nu in de lijst van nabijgelegen apparaten.

Tik op de schakelaar in de lijst en tik vervolgens op ‘Toevoegen aan Mijn Netwerk’.

Ik heb een probleem met mijn schakelaar of interface...

Krijg je de optie ‘Toevoegen aan netwerk’ niet te zien? Dan zit de schakelaar of interface mogelijks al op een ander of oud netwerk. In dit geval tik je op het apparaat bij ‘Nabijgelegen apparaten’ en tik je op ‘Apparaat ontkoppelen’.

In het scherm dat getoond wordt tik je op ‘Starten’. Je hebt dan 5 seconde de tijd om de rode draad en 2 draden van een andere kleur een aantal keer tegen elkaar te tikken. Wanneer dit lukt verschijnt de melding ‘Apparaat ontkoppeld’. Dit vereist vaak enkele pogingen.

Je kan nu de schakelaar of interface opnieuw toevoegen aan het juiste netwerk. Bij ‘Nabijgelegen apparaten’ kan je per apparaat zien op welk netwerk dit zit (bijvoorbeeld: @MijnNetwerk). Zorg ervoor dat alle schakelaars op hetzelfde netwerk zitten met dezelfde versie (bijvoorbeeld: Evolution).